Mine 5 nyttårsforsett!

Tipper mange av dere allerede er i gang med både små og store nyttårsforsett, og jeg håper bare dere ikke har vært for strenge med dere selv i den prosessen. Det kan være viktig å sette seg mål som man klarer å fullføre.

Start med nyttårsforsett du klarer å gjennomføre.

Det å kjenne på følelsen av å mislykkes gang på gang fordi timeplanen endret seg, fordi man prioriterte annerledes eller at man satt seg for høye og urealistiske mål er en kjip følelse. Jeg sier ikke at man kan gå på trynet innimellom, men ikke gjentatte ganger. Sånn er i hvert fall jeg skrudd sammen. For da mister jeg motet fort.

Jeg blir uten tvil motivert av målsetninger og følelsen av mestring, og kanskje er det de små målene som gjør at jeg når de store?

Det kan være alt fra å stå opp en halvtime tidligere for å få unna ting som jeg ellers ikke rekker, eller å våkne opp til et rent og ryddig soverom (det er undervurdert!) for å våkne mer positiv, eller å planlegge ukens måltider, sove minst 8 timer hver natt, spise mer variert, trene mer osv. Jeg kunne nevnt i fleng. Men mine nyttårsforsett handler for første gang ikke bare om trening. Det har jeg kontroll på selv om det til tider blir 2 eller 6 ganger i uka. Dette året har jeg store planer for kostholdet vårt, matavfall og enda mer plantebasert mat?(Ingen planer om å bli vegetarianer, men fokuset på mindre rødt kjøtt og mer plantebasert er så definitivt til stedet) For er du klar over mye mat vi kaster?? Jeg blir dårlig bare av tanken, og jeg har forsøkt å ta noen få, små grep for å gjøre noe med akkurat dette?

Mine nyttårsforsett

1. Kast mindre mat…

ved å hele tiden ha kontroll på hva jeg faktisk har i fryseren, skuffer, skap og kjøleskap. For hvor mange har ikke fryseren full av halvspiste poser med wokgrønnsaker, fiskepinner, kjøtt, fisk og andre ting. Alt har en utløpsdato, og det er alltid godt å kunne bruke opp varer du allerede har. Tørrvarer som ris, pasta, hermetikk kan stå i lang tid, men det er bedre for miljø, lommebok og samvittigheten og faktisk bruke opp det man har før man kjøper nytt innimellom. Og kanskje finner du den kreative siden av deg til å mikse noe du ellers ikke har prøvd før?

2. Å spise opp restene våre før de må kastes

Jeg hater å kaste mat, og det kan jeg takke mamma for som alltid tok vare på alt. Selv paprika hun hadde kuttet opp. Det å titte i kjøleskapet innimellom, spise og blande rester sammen er super godt. I forrige uke lagde jeg spaghetti og kjøttsaus en dag, mens dagen etter ble det torsk med pesto og hjemmelaget potetmos. Tredje dagen ble det rester av rester med kjøttsaus og potetmos; utrolig godt faktisk! ??

3. Bruk mindre plastposer

Hvor mange plastposer bruker man ikke i en storfamilie om alt skal pakkes inn? Frukt, pålegg, brød, rundstykker, ja til og med rundt maisboksen som er åpnet til fredagstacoen. Noen som kjenner seg igjen?? Og jeg pleide å kaste disse posene etter hvert bruk. Det har jeg blitt bedre på. Nå bruker jeg oppbevaringsbokser og eventuelt gjenbruk om posene er rene. Bare et lite tips!

4. Mer plantebasert kosthold og mer fisk?

Etter at jeg fikk diagnosen cøliaki i fjor sommer har jeg også fått opp øynene mine for mer plantebasert mat, mindre rødt kjøtt og mer frukt og grønnsaker. Ingen sammenheng forøvrig med glutenfri kost, men jeg ser på kostholdet mitt litt annerledes enn jeg gjorde tidligere. Nå kjøper jeg mer fisk (elsker torsk med pesto!) og tester også ut hver mandag en kjøttfri middag. Familien var skeptiske til og begynne med, men nå er de også mer åpne for å teste mer. Bare det å kutte en pakke karbonadedeig og tilsette mer bønner i kjøttsausen gjør susen!

5. Få ting gjort!

Jeg har vært for dårlig til å få unna små ting, og det verste jeg vet er å ha ting hengende over meg. (Kan forstyrre både nattesøvnen og hvilepulsen) Derfor skal jeg i år bli flinkere til å gjøre ting med en gang slik at jeg ikke bare utsetter og utsetter.

Jeg er på ingen måte noen verdensmester, men forsøker å endre små ting som på sikt kan utgjøre en forskjell både for vår helse, lommeboka men også miljøet. Start i det små, og se hvordan det kan påvirke deg og dine. Kanskje du blir positivt overrasket?

Del gjerne??
Camilla

Relaterte innlegg

0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomSe treningsprogrammer