MIN JULEKAKEFAVORITT | oppskrift


Jeg nyter late dager her på Gran Canaria, og jeg må ærlig innrømme at ingen av oss får noe særlig julestemning når vi er her nede. Derfor har jeg fått æren av å ha Fru Timian som gjesteblogger, og hun har skrevet ned oppskriften på min julekake-favoritt, Sarah Bernard. Mamma har alltid laget disse til jul så her er oppskriften folkens!

Fru Timian | gjesteinnlegg

Hei! Jeg heter Marit og driver matbloggen Fru Timian! Jeg er så heldig å ha blitt kjent med Camilla fordi vi har hatt noen bloggoppdrag sammen, og vi har til og med laget mat sammen på matverkstedet mitt! Jeg tror vi trygt kan si at vi begge to har et lidenskapelig forhold til mat!
Når Camilla spurte om jeg hadde lyst til å dele en av mine juleoppskrifter med hennes lesere, svarte jeg selvfølgelig ja på det, så her kommer en av mine – og mine leseres – store julefavorittoppskrifter, nemlig Sarah Bernard i langpanne. Den går minst dobbelt så fort å lage som når du lager dem enkeltvis. Og, den er minst like god! To fluer i et smekk her altså!
Hvis du har lyst til å prøve deg på en annen herlig sak, kan du sjekke ut oppskriften på disse små suksesstertene, eller gule bombene, som de også kalles!
Før jeg skriver ned selve oppskriften, må jeg bare skyte inn en ting, og det er at om du skal steke ribbe og lage full julemiddag for første gang, eller gjerne vil ha litt hjelp underveis selv om du har laget det mange ganger før, kan du kokkelere sammen med meg her, hvor jeg steker ribbe og lager full middag minutt for minutt! Her ligger det også link til full innkjøpsliste.

Sarah Bernard i langpanne

Oh, herlige land! Dette er så utrolig godt! Store mengder med Sarah Bernard fiks ferdig laget i en langpanne! Rett og slett en genial måte å lage store mengder på, spør du meg!
Det var egentlig ikke nå før i godt voksen alder at jeg har begynt å lage Sarah Bernard til jul. Og ikke skjønner jeg hvorfor! Heldigvis har jeg kommet til sans og samling!
I år lager jeg mine Sarah Bernard i langpanne istedenfor enkeltvis. Smaken er akkurat like god, men du bruker kanskje halvparten av tiden på å lage den. Og det kan man like i disse førjulstider.
Vil du heller lage én og én Sarah Bernard finner du oppskriften til dem her.

Oppskrift

Mandelbunn

750 g mandler
375 g melis
2 ts vaniljesukker
6 eggehviter

Fyll

175 g finkornet sukker
¾ dl vann
300 g mørk sjokolade
6 eggeplommer
300 g mykt smør*

Sjokoladetopping

200 g mørk sjokolade
20 g kokosfett
*Jeg mener bestandig meierismør når det står smør i en oppskrift.

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 190 grader, gjerne varmluft, og kle en langpanne med bakepapir. Til denne langpanneutgaven skålder jeg ikke mandlene, som jeg vanligvis bruker. Så her har jeg bare alle mandlene i en matprosessor og kjører knivene rundt til det har blitt helt finsmulete. Ha i melis og vaniljesukker og kjør rundt videre til alt er godt blandet. Skill eggene og ha hvitene i matprosessoren. Kjør knivene rundt på laveste hastighet akkurat lenge nok til at alt blir blandet. Fordel massen utover i langpannen. Jeg synes det er enklest å bruke fingrene, men der kan jo du gjøre akkurat som du vil.
Stek kakebunnen i 15-18 minutter. Den skal begynne å få en lett brunfarge på toppen og du skal kunne kjenne at det føles fast og fin. Ta den ut av langpannen og la den avkjøles på en bakerist. La bakepapiret være på. Mens bunnen avkjøles, lager du sjokoladekremen.
Ha sukkeret og vannet til fyllet i en liten kasserolle og kok opp. La det koke i 1 minutt. La det avkjøles til det blir lunkent. Smelt sjokoladen og sett den til avkjøling.
Ha eggeplommene i en miksmaster og pisk til de blir luftige – som en eggedosis. Hell i den avkjølte sukkerlaken i en tynn stråle. Fortsett å piske til du har en luftig eggedosis. I en annen bolle rører du smøret til det blir mykt og smidig. Tilsett eggedosisen litt etter litt mens du pisker. Før du tilslutt rører inn den smeltede sjokoladen.
Fordel kremen over den avkjølte mandelbunnen. Legg det over på et fat eller et kaldt stekebrett og sett det hele i kjøleskapet i minst 20 minutter.
Riv litt av sjokoladen til toppingen med en grønnsaksskreller og legg til side. Resten smelter du sammen med kokosfettet. La den avkjøles noe før heller det over i et kremmerhus og klipper et lite hull i tuppen. Fordel sjokoladen som du kan se på bildet, utover langpannen. Dryss over den revne sjokoladen til slutt.
Sett kaken så tilbake i kjøleskapet.
Kaken holder seg i kjøleskapet i noen dager. Ellers er den veldig fint å fryse ned i passe porsjonsbiter. Den tiner på noen få minutter.

God julebakst!

Fru Timian

Relaterte innlegg

0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomSe treningsprogrammer