Endelig er formen bedre, og i går laget jeg deigen for å kunne spise ferske rundstykker til frokost i dag. Det er så enkelt med eltefri bakst, for den gjør seg omtrent selv. Disse er litt ekstra grove så passer perfekt som frokost, i matpakka eller til høstens supper!
Ingredienser
- 400 g siktet speltmel
- 150 g sammalt rugmel, grovmalt
- 200 g havregryn
- 50 g solsikkekjerner
- 1 ts salt
- 1/2 ts tørrgjær (blå)
- 6 dl vann, romtemperert
Slik gjør du:
Ha alt det tørre i en bakebolle, rør godt og tilsett vannet. Rør til deigen er blandet og sett på lokket. Dette er en eltefri deig så den trenger du ikke blande i kjøkkenmaskinen. Sett på kjøkkenbenken, gjerne over natta mellom 12-15 timer før du begynner å lage rundstykkene.
Etter 12-18 timer legger du bakepapir på stekebrettet og begynner å lage rundstykkene. Ha gjerne en skål med vann ved siden av deg om deigen skulle bli vanskelig å jobbe med. Selv brukte jeg to spiseskjeer og formet rundstykkene. Dypp skjeene gjerne i vann om det blir for klissete. Legg de på stekebrettet og la de heve i ca 45-60 min under plast. Pensle de med vann og sett i ovnen på 230 grader varmluft, 12-15 min. Mine var ferdige etter 15 minutter, men det er veldig avhengig av ovn. Bare pass på at de blir stekt lenge nok så de ikke blir rå i midten. Avkjøl på rist og server! Kan selvfølgelig også fryses, men sørg for at de er helt avkjølt før du gjør det.
Lykke til!
Camilla♥