norgesferien 2019 | Besseggen

Norgesferien er i gang og jeg tenkte jeg skulle være like flink til å oppdatere dere med stedene vi besøker som jeg var i fjor, for mange av dere vil gjerne ha litt tips på steder å reise. Så her kommer et solid referat fra de siste dagene.

Dag 1-3 | Besseggen

Vi startet ferien mandag, kjørte opp til hytta på Hafjell for å pakke med telt, soveposer mm slik at vi kunne telte i ferien. Våknet tirsdag morgen og innså at vi var altfor sent ute med tanke på å rekke ferja ved Besseggen. Du har nemlig to valg; gå fra Gjendesheim over Besseggen og ned til Memurubu og ta ferja tilbake tilbake, eller ta ferja fra Gjendesheim til Memurubu og gå Besseggen den veien. Da havner du i Gjendesheim og slipper å stresse med å rekke noen ferje i det hele tatt.

Vi var så forsinket at vi ikke rakk 10.20 ferja så vi innså at om vi i det hele tatt skulle klare å gå Besseggen måtte vi gå fra Gjendesheim til Memurubu, men da måtte vi også rekke siste båt som gikk 17.55. (Alle disse tidene står på hjemmesiden så søk bare opp Gjendesheim og båt. Det kan være smart å bestille billetter til båten i forkant da de beste tidene er ofte utsolgt)

Siden det er 2,5 time å kjøre fra hytta klarte vi ikke å være på Gjendesheim før 11.00. Det er parkering ca 2 km fra stedet men det går busser. (Bare ta det med i beregningen mtp å rekke en evt ferje!) Så det vil si at vi hadde 5.55 timer å bruke for å rekke ferja som gikk fra Memurubu 17.55. Det er snaut med tid når du har med barn, men i verste fall måtte vi sove over på Memurubu. De har en hytte der med overnattingsmuligheter og flott teltplass, men husk myggspray?

 

Vi startet klokka 11 i friskt vær, men merket fort at dette kom til å bli en varm og fin dag. Skyene sprakk opp og vi gikk turen i strålende sol. Jeg husker gutta sa til meg ved start:

«Mamma, det er så moro når vi først kommer i gang», og det er så sant. Kvalitetstid, barnelatter, utfordringer og søskenkjærlighet er kanskje noen av stikkordene jeg husker etter denne turen, og det varmer ekstra godt i mammahjertet å se gutta hjelpe hverandre gjennom litt tøffere tak. Det er en lang og krevende tur for både storyen og små, og kanskje ekstra tøff for de med høydeskrekk. Men, jeg har gjort meg opp en mening om dette, og ettersom jeg har nå har gått Besseggen begge veier er min erfaring følgende:

Memurubu – Gjendesheim

Her tar du ferja til Memurubu og går tilbake til Gjendesheim. Det er en tøff start med mye stigning, og her går du med sola i ryggen hele turen. En fin tur og eggen klatrer du da oppover. Det kan etter min mening oppleves tøffere å klatre den oppover, men jeg kan ikke snakke for alle. Eggen er ganske bred, så det er ikke sånn at du ser rett ned på begge sider, men har du høydeskrekk forstår jeg at det kanskje kan være mer utfordrende. Har du med hund er det kanskje bedre å gå oppover enn nedover.

Gjendesheim – Memurubu

Denne turen anbefaler jeg om du har med barna. Her går du med sola i ansiktet hele turen, nydelig utsikt over vannet og selv om det er bra med stigning her også er det ikke en like tøff start. Etter toppen begynner du nedstigningen av eggen og det opplevde vi som helt uproblematisk med gutta som nå er 9 og 10 år. Så lenge man tar det rolig går dette helt fint! (Bare ikke gå i regnvær for det kan bli glatt!) Tror kanskje det kan være bedre å gå denne for de av dere som har barn, men det er bare min mening?

Etter eggen var det litt opp og ned små topper, og gutta begynte å bli slitne når det var igjen 3-4 km. Det er en 14 km lang tur med mye stigning så det er viktig å ta pauser, nyte utsikten og få i seg både mat og drikke!

Båten gikk som sagt 17.55, og ettersom turen vår tok 5.45 timer hadde vi en margin på 10 minutter. Helt rått, og jeg er så sykt imponert over hva Max og Leo får til. Jeg har et par tips på lur for de av dere som har med barn på tur. Det funker hver gang!

TIPS til de som har barn på tur:

Tips 1 | pauser og intervaller

Intervaller; kjør 25/5 hver halvtime hvor barna kan si ifra når det er pause. Hvert 25 min stopper dere opp, drikker vann, tar en sjokoladebiter eller noe å spise og har 5 min pause. Kanskje smøre seg litt også for solkrem må du ha. På denne måten kutter du opp turen, barna styrer pausene og de har en gulrot som også gjør at tiden går fortere. Anbefales!

Tips 2 | mat og drikke

Du skal aldri undervurdere en sjokoladebit eller litt smågodt på turen, men sørg for å ha med deg godt med mat og drikke. Mat som gir både energi og påfyll av kalorier. Real turmat og kokende vann på en flaske er noe av det beste jeg spiser på slike turer. Husk spiseskje! Ellers selvfølgelig pulverkaffe, frukt, masse vann, riskaker og peanøttsmør (var digg!), valnøtter og rosiner. Det er også rennende fossefall du kan fylle på litt vann underveis. Det smaker så godt!

Tips 3 | bekledning

Ta alltid godt med klær uansett hvordan vær det er meldt. Jeg startet med pannebånd og vindjakke, men endte opp i sportsBH og buksa brettet over knærne? Skulle tatt med shorts!

Min pakkeliste:

Tynn ull innerst, fleece i sekken, tynn vindjakke, hals, ørevarmere, tynne vanter, turbukse (digg med en bukse som er lett og bevegelig), tynne ullsokker, fjellsko med hard såle (joggesko blir vondt), ekstra shorts i sekken og evt en singlet. Solbriller, caps, solkrem og selvfølgelig noe å ta bilder med!

Er det noe dere lurer på blir jeg glad om dere spør! Har gått Besseggen to ganger og jeg går den gjerne igjen. Sjekk bare værmeldingen for det er ikke noe moro å gå i regn. Da blir det glatt.

Synes du det blir for røft å gå Besseggen kan du gå Knutshø som ligger rett over. Et par litt bratte partier der også men turen er ikke så lang og krevende. Jørgen og jeg tok den i fjor!

Nå er vi som sagt i Geiranger og jeg skal holde dere oppdater herfra også, samt skrive et innlegg om et par stoppesteder vi var innom på veien hit. Anbefales ?☀️

Camilla

Relaterte innlegg

0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomSe treningsprogrammer