CØLIAKI, BREV FRA NAV OG LIVET ETTERPÅ

Som mange av dere kanskje husker var jeg gjennom en ganske så tøff periode i fjor sommer. En periode jeg helst vil glemme, men som allikevel fikk meg til å sette pris  på en frisk kropp med «glade» tarmer. For fungerer ikke tarmene fungerer ikke kroppen for å si det mildt. Alt var i opprør, og jeg spiste knapt mat på flere uker i redsel for hvordan magen skulle oppføre seg. Det var rett og slett et lite helvete.

Du kan lese om det HER og HER.

Nå flere måneder etter alt dette har magen kommet i orden igjen, matlysten er på topp og jeg lever et ganske så greit liv selv uten gluten. For det var etter gjentatte blodprøver, avføringsprøver, gastroskopi og koloskopi jeg fikk beskjed om at jeg ikke tålte gluten. Det var tydlige tegn på at tarmtottene ikke var slik de skulle, noe som igjen resulterte i at kroppen ikke tok opp all næringen den burde. Jeg var super slapp, orket knapt å bevege meg rundt og alt var bare dritt. (bokstavelig talt)

Jeg husker jeg tenkte mye på at jeg bare ønsket et svar. Et svar på et eventuelt problem som kunne gjøre at jeg kunne styre unna det som forårsaket dette. Det verste som fins er jo å få et vagt svar om det ene eller det andre uten at selve problemet blir løst om du skjønner hva jeg mener. Og svar fikk jeg. Alle prøver viste at jeg hadde cøliaki, noe jeg rett og slett nesten ble «glad» for å høre. Gluten kan i det minste unngås i kostholdet på en mye enklere måte enn mye annet, og jeg har faktisk blitt bedre med kostholdet etter dette. Vi spiser mer fisk enn noensinne, og jeg har enda mer fokus på frukt og grønt. Det blir en del glutenfrie knekkebrød om dagen, men det skader heller ikke.

I dag fikk jeg brev fra NAV om at grunnstønaden for cøliaki har gått gjennom noe som tilsvarer at jeg får en sum penger hver måned som kompensasjon for at glutenfritt er dyrere enn vanlig kost. Jeg kan vel være glad for at jeg ikke fikk dette for 10 år siden, for jeg har forstått at utvalget nå er ekstremt mye bedre enn det var da.

For meg er ikke grunnstønaden livsviktig ettersom jeg enkelt kan spise meg rundt gluten, men jeg tenker ekstra mye på de som har små barn med cøliaki. Det å takke nei til bursdagskaker, mat de lager på skolen, cafeer og restauranter som ikke har noen alternativer eller pizzaen på skoleavslutningen er kjipt.

Jeg har tilgode å finne en god oppskrift på boller uten gluten, men jeg har noen jeg skal teste ut. Lover å dele med dere så fort jeg har funnet den perfekte oppskrift.

Det var nok fra meg i dag.

Natta!

Camilla

Relaterte innlegg

0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomSe treningsprogrammer