CØLIAKI OG TIPS PÅ HVOR JEG BEGYNTE I KAOSET

Selv om det har begynt å bli normaliserte tilstander med cøliaki i familien er det fortsatt dager hvor jeg nesten glemmer at jeg ikke tåler gluten. Det er masse matvarer jeg ikke engang hadde tenkt på inneholdt gluten, som f.eks soya. Heldigvis finnes det mange gode alternativer, men det tar tid å tilpasse seg, vite hva jeg kan spise og ikke spise. For ikke å snakke om mat jeg vil spise, men ikke kan?

Som dere vet fikk jeg diagnosen Cøliaki forrige sommer, og etter mye undersøkelser var det godt bare å få et svar. Jeg merker jo selv at det går ganske så smertefritt, og heldigvis har butikker, restauranter ol veldig mye mer tilpasset oss med Cøliaki enn for ti år siden. Men jeg går på trynet innimellom og våkner opp med en mage som ser ut som jeg er 7 med på vei. Vondt og veldig ubehagelig, men ikke i nærheten av hvordan jeg hadde det i fjor. Så livet er mye bedre♥

Jeg får i meg enda mer frukt og grønt, og spiser mer fisk enn tidligere. Det er jo positivt, og for ikke å snakke om at jeg føler meg så mye bedre. Jeg har mer energi og føler meg mer opplagt, noe som kommer godt med ettersom det har vært mye på tapeten de siste månedene. I tillegg har også veldig lyst å lære meg flere vegetaroppskrifter, men føler allikevel at det er en vei å gå. Vet ikke helt i hvilken ende jeg bør begynne, men har startet med kjøttfri middag på mandager.

Mange av dere har spurt meg om tips og gode råd i forbindelse med cøliaki. Hvordan merker man det? Hva gjør man? Og hva gjør man ikke?

Ettersom jeg ikke er noen fagperson på dette området har jeg ingen myndighet til å uttale meg om hva du bør gjøre og ikke gjøre. Dra til legen og hør hva de sier. Ikke start med noen dietter uten gluten før du har vært til undersøkelse. Da kan du risikere at det blir bomtur ettersom en gastroskopi ikke vil oppdage cøliakien om du har stoppet med inntak av gluten før undersøkelsen. Det er kanskje det beste tipset jeg kan gi. La legen være lege, og du pasient. Det er sikkert mange der ute med mye meninger (og helt sikkert bare gode intensjoner), men la legen avgjøre hva du bør og bør gjøre.

Har du allerede fått bekreftet cøliaki vil jeg på det sterkeste anbefale Pappa Uten Gluten. hans nettside er full av gode oppskrifter og artikler om akkurat dette. Han var faktisk den første jeg tok kontakt med i fjor sommer, og jeg ble tatt imot med åpne armer. Fikk gode tips og råd, ble beroliget og fikk rett og slett et lite håp på at dette skulle gå bra. Jeg ble plutselig kastet ut i noe jeg ikke hadde anelse om, og da er det godt å kunne lene seg på noen som faktisk kan dette.

Ble rådet til å fortsette å spise noen brødskiver hver dag inntil jeg hadde tatt gastroskopi av tarmtottene. Og det er jeg glad for den dag i dag, for da var ikke undersøkelsen forgjeves.

Etter at jeg fikk konstatert cøliaki fikk jeg også grunnstønad fra NAV hver måned på rundt kr. 1000. For det er kjempe dyrt å kjøpe glutenfrie varer, og bare et brød er jo en hel formue. Synd det skal være sånn, men det er realiteten. Nå ser det ut som den stønaden går ned til kr. 686 fra april, noe jeg synes er tragisk for de som har flere familiemedlemmer med denne diagnosen. Det er jo ikke vår feil at vi ikke tåler gluten så hvorfor skal da dette være dyrere i butikk? Koster det mer å produsere varene eller er det rett og slett bare for å tjene mer penger ettersom folk faktisk MÅ kjøpe dette? Det blir litt som at sunnere varer i butikk er dyrere enn drittmat….Men det er et helt annet innlegg.

Camilla

Relaterte innlegg

0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomSe treningsprogrammer