HVORDAN ER LIVET MED CØLIAKI NÅ HALVANNET ÅR ETTER DIAGNOSEN?

Det har gått halvannet år siden jeg fikk cøliaki, og det gikk heldigvis ikke så altfor lang tid fra jeg ble dårlig til jeg fikk diagnosen. Men jeg husker godt at fjorårets sommerferie var preget av bekymringer, tusen tanker og redsel på at jeg var skikkelig syk før jeg endelig fikk svaret jeg nesten «håpte» på. For bare å få et svar er jo så mye bedre enn å leve i uvissheten eller ta sjanser med hva man tåler og ikke.

Det var starten min til et glutenfritt liv.

Og ja, det har vært tøft. Skikkelig tøft. Fra å gå fra en som elsker all mat til å få begrensninger har nesten gjort meg matlei det siste året. Matgleden jeg alltid har hatt forsvant og det tok meg nesten et år før jeg begynte å bake på kjøkkenet igjen. (Glutenfritt, men også vanlig bakst til mann og barn)

Jeg har forstått at jeg er «heldig» som fikk diagnosen nå og ikke for 10 år siden, for utvalget har jo blitt en god del bedre enn det var. Ulempen er jo at glutenfri mat ofte er dyrt, men jeg finner stadig noen «skatter» i hyllene som gjør meg glad.

Når diagnosen kom og frem til nå

For meg har det vært en merkelig prosess. Fra å spise så og si alt må jeg nå pløye meg gjennom ingredienser på alle matvarer (og tro meg, jeg har gått på et par smeller), sjekke menyen på alle steder jeg spiser og spørre de vi skal på besøk til om de har glutenfrie alternativer. Misliker sterkt å «være til bry» om du skjønner, men alternativet er at jeg småspiser grønnsaker sammen med de andre…ikke like kult.

Sorgen fra å aldri mer kunne spise ferskt brød, nyte en skolebolle eller annen hvetebakst har rett og slett vært kjempe vanskelig, men det går heldigvis bedre og bedre. Denne prosessen påvirker jo alle de rundt meg også, og jeg kan ikke si hvor mange ganger jeg har kommet hjem til middag (enten hjemme, hos familie eller venner) og takket pent nei til mat. Det er drit kjipt.

Og stakkars de rundt meg, de er livredde for å gjøre meg syk.

Men, når det er sagt har jeg sakte men sikkert startet å få igjen matgleden. Jeg har investert i en ny kjøkkenmaskin i håp om å kunne lage mye mer mat i 2021. Både glutenfritt, men også vanlig mat ettersom familien (og ikke minst dere) er så heldige og kan spise dette.

Jeg ser lyst på dette året, og hvem vet? Kanskje jeg klarer å trylle frem enda et par skikkelig gode glutenfrie oppskrifter!

Q: Er det noe spesielt dere kan tenke dere at jeg lager av mat fremover? Glutenfritt eller ei! Blir glad for tilbakemeldinger for jeg er klar❣️

Ha en fin dag alle sammen og riktig godt nyttår!

Camilla

Relaterte innlegg

0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomSe treningsprogrammer